neděle 21. června 2009

Růže do každé zahrady


V červnu rozkvétá většina růží. Jak o ně pečovat určitě zajímá každého, kdo chce, aby mu zkrášlovaly zahradu. Na Receptáři vyšel zajímavý článek, ve kterém je hodně zajímavých tipů, jak se o růže starat a co dělat, aby byly co nejkrásnější.


Jedno z nejvděčnějších a nejromantičtějších použití růží je nechat plazivé druhy popínat po konstrukci u zdi, po loubí, pergole. Odolné odrůdy se vyplatí i zde, zvláště pokud jsou vystaveny větru. Mezi velmi oblíbené patří například plnokvětá, bohatě kvetoucí a bujně rostoucí růže Rosarium Uetersen. Vyhovuje jí spíše vlhčí půda a dobře snáší i polostín.

Jak na choroby růží

  • Nejčastější chorobou je padlí. Bělavé skvrny na listech a stoncích lze zpočátku setřít. Později však vniká hlouběji a poškozuje pletiva. Ve sklenících účinně pomáhá odpařování síry, ve volném prostředí musíme postřikovat fungicidy.
  • Černá skvrnitost listů se pozná jako ostře ohraničené černé skvrny na listech. Při silnějším výskytu a u citlivějších odrůd listy zcela opadají. I v tomto případě je nutný postřik a odstranění opadaných listů.
  • Méně často se vyskytne na růžích rez růžová a plíseň šedá. Výskyt všech plísní velmi ovlivňuje vlhkost vzduchu, teplota a množství slunečního svitu.

0 komentářů: